چگونه پادکست جذاب بسازیم ؟
اگر شما هم جزء کسانی هستید که همیشه هندزفری یا هدفون خود را همراه دارید، احتمالا با پادکست نیز آشنا هستید. پادکست ( podcast ) یک فایل شنیداری و صوتی است که تدوین و براساس موضوع خاصی ساخته شده است. تفاوت پادکست با رادیو در امکان شنیدن آن در هر زمان و مکان است. به پادکست، رادیو اینترنتی هم میگویند؛ البته یک پادکست شروع و پایان دارد و به صورت قسمتهای مجزا تولید میشود که Episode نامیده میشود.
نکات مفید برای ساخت پادکست
اگر قصد دارید یک پادکست حرفه ای و جذاب بسازید ، شاید دانستن نکات زیر به یاری شما بیاید:
1-کسب اطلاعات لازم در مورد موضوع
مهمترین نکته در ساخت پادکست ، داشتن اطلاعات کافی در مورد موضوع پادکست است. بنابراین تا زمانی که فکر میکنید، دانش لازم و کافی را ندارید، سراغ ساخت پادکست نروید و پیش از آن، اطلاعات خود را تکمیل کنید.
2-صدای رسا
از ویژگیهای پادکست این است که هرکس در هر گوشهی دنیا میتواند آن را تولید کند و تشخیص زیبایی صدا بستگی به مخاطبان پادکست دارد. بنابراین برای ساخت پادکست حتما نیاز نیست صدایی شبیه گویندگان رادیو داشته باشید، فقط لازم است با تکنیکهای اولیهی تنفس در هنگام صحبت، مکث و تأمل بین جملهها و کم و زیاد کردن قدرت صدا (تن صدا) آشنا باشید. من مجموعهی این تواناییها را داشتن صدایی رسا میدانم.
3-فرصت استراحت برای شنوندهی پادکست
شما هم تجربه کردهاید که وقتی شخصی به طور مداوم و یکنواخت صحبت میکند در میانههای صحبتش حواستان از حرفهایش پرت میشود یا احساس خستگی میکنید. در ساخت پادکست هم باید به این نکته دقت کنید و پس از مثلا هر ده دقیقه، با استفاده از یک موسیقی یا روشهای ابتکاری دیگر مثل گفتوگوی مستقیم با شنونده، فضا را برای او تغییر دهید تا اشتیاق بیشتری برای شنیدن ادامهی پادکست داشته باشد.
4-استفاده از میکروفون برای ساخت پادکست
اگر قصد دارید ساخت پادکست را جدی دنبال کنید و پروژهی بلندمدتی برای خود تعریف کردهاید، ضبط صدا ترجیحا باید با استفاده از میکروفون باشد تا صدای گوینده با کیفیت بهتری ضبط شود و صدای محیط هم کمتر شنیده شود.
اما اگر هنوز تصمیم جدی برای ساخت پادکست نگرفتهاید، برای تمرین، استفاده از گوشی برای ضبط صدا روش معقولتر و به مراتب به صرفهتری است.

5-محتوای متفاوت و کمیاب
با توجه به ازدیاد پادکست ها، برای رقابت در این عرصه، محتوا حرف اول را میزند. اگر بخواهید موضوعاتی شبیه به پادکست های موجود را انتخاب کنید باید یک سر و گردن از آنها بالاتر باشید تا قدرت رقابت با آنها را داشته باشید؛ اما اگر سراغ موضوعاتی بروید که برای شنونده تازگی دارند، به طور قطع راحتتر میتوانید خود را در این عرصه مطرح و سری در سرها بلند کنید. از طرفی اگر ایدهی خاصی برای نحوهی اجرای پادکست دارید احتمال موفقیت شما نسبت به روشهای مرسوم بیشتر است؛ چرا که شنوندگان پادکست از ایدههای نو و جذاب استقبال میکنند.
6-خواندن نظرات شنوندگان پادکست
پیش از آنکه ساخت پادکست را آغاز کنید بهتر است به پادکست های پرطرفدار مراجعه کنید و نظراتی که شنوندگان آن پادکست ها مطرح کردهاند بخوانید. این موضوع به درک صحیحتری از خلقیات مخاطبان کمک میکند و بینش دقیقتری نسبت به شنوندگان در اختیار شما قرار میدهد.
7-ساخت پادکست های آزمایشی
ساخت پادکست های آزمایشی روش خوبی برای محک زدن تواناییهاست. چندین پادکست با سبکهای مختلف بسازید و از دوستان و اطرافیان خود تقاضا کنید آنها را بشنوند. از بازخورد آنها میتوانید تصمیمات بهتری در ساخت پادکست بگیرید.
اشتباه رایج در ساخت پادکست
ذهنیتی وجود دارد که مخاطب، با صدای زن بهتر از صدای مرد ارتباط برقرار میکند. بر همین اساس سازندگان پادکست تمایل دارند گوینده را از بین زنان انتخاب کنند. این تصور تا حد زیادی در مورد پادکست صحیح نیست. مخاطبان پادکست بیشتر از آنکه مجذوب صدای گوینده شوند، موضوع و محتوای پادکست ، سبک پادکست (جدی، طنز، گفتار رسمی، گفتار رو در رو، گفتار عامیانه و...) و میزان تسلط گوینده بر موضوع را مد نظر قرار میدهند. از همین رو، اگر در بین گروه تولید کنندهی پادکست ، شخصی هست که تسلط بیشتری بر موضوع و صدایی رسا و توانایی صحبت مداوم دارد، بهترین گزینه برای گویندگی است و مهم نیست این فرد زن باشد یا مرد.
اگر نظر یا سوالی داشتین با ما در میون بزارین
هم در بخش نظرات همین پست و هم از بخش تماس با ما